30. januar 2020 0 Comments Velvære

Slik sover du bedre – 5 råd fra vitenskapen

Det står ikke på gode råd når det kommer til søvn og søvnproblemer, men ikke alle er like vitenskapelig dokumentert. Forskning.no hadde en artikkel i 2017 hvor de gav fra seg fem vitenskapelige råd om hvordan man kan legge til rette for å få bedre søvn.

1. Legg fra deg boka

Det første rådet de kom med var å legge fra seg både leselektyren og mobilen når man legger seg for kvelden. Årsaken er ifølge forskerne at både kunstig lys og nyheter holder oss våkne da begge deler stimulerer hjernens våkensenter.

2. Reguler inntaket av hypocretin

Videre ber de oss sørge for å bruke gardiner på soverommet om sommeren og aktivt søke sollys om vinteren. Dette skyldes at vi har et underskudd på proteinet hypocretin om vinteren og overskudd av det samme proteinet om sommeren. dette proteinet har en bevist effekt på søvnbalansen vår.

3. Unngå koffein og alkohol

Forskningen har også vist at alkohol og koffein har en negativ innvirkning på søvnen.

Koffein sent på kvelden forstyrrer døgnrytmen fordi kroppen blir oppkvikket lenge etter at du har drukket kaffen.

Når man bør innta den siste koppen for dagen varierer fra person til person. Noen er mer følsomme enn andre, men etter kl. 17 bør de fleste unngå å drikke kaffe hvis de ikke ønsker å påvirke søvnrytmen i negativ retning.

4. Temperaturen i soverommet har betydning

Sov verken for varmt eller kaldt, sier forskerne. Begge deler er hemmende for søvnkvaliteten. Årsaken er at hvis hudtemperaturen er utenfor intervallet 25 og 30 grader så bruker kroppen energi på å regulere varme, viser en studie fra 2012.

5. Ikke tren sent på kvelden

Ikke driv hard trening om kvelden. Det frigir adrenalin som holder deg våken. Det er ikke alle typer trening som er like ille, men konkurranser er nok det verst man kan drive med på kvelden hvis man ønsker å sove.


Share: