3. oktober 2019 0 Comments Velvære

Skadeforebyggende trening

At trening er bra for helsen er det ingen tvil om. Men, trening kan også brukes til skadeforebygging for mennesker med høy risiko for skade for eksempel idrettsutøvere, eller for mennesker som begynner å komme opp i en alder hvor skader er mer vanlig.

Å drive med skadeforebyggende trening trenger ikke være verken dyrt eller komplisert. Du kan gjøre mye med enkle midler.

Det kan koste langt mer både for den enkelte og for samfunnet å bedrive håndtering av skader i ettertid enn å bruke litt tid på å forebygge.

Her er noen øvelser du kan benytte deg av.

Tå-hev:

Denne øvelsen styrker ankler og legg.

Stå på en liten forhøyning med kun fremre del av føttene og løft og senk føttene. Bruk litt snert når du går opp og senk sakte ned igjen. Gå lengre ned enn at foten er i vater slik at du får beveget føttene begge veier (opp og ned). Begynn gjerne med 10 repetisjoner over 30 sekunder, og øk etter som formen blir bedre.

Frontplanke:

Hensikten med denne øvelsen er å styrke stabiliserende muskler i buk og rygg.

Ligg på albuene med helt strak kropp, spente skuldre, spent sete og spent mage. Hodet skal holde i sin naturlige posisjon. Ligg i denne posisjonen i 30 sekunder. Gjør dette i intervaller på 10 X 30 sekunder med 30 sekunders pause.

Husk at trening skal være lystbetont

Uansett hvor effektiv et treningsprogram er, så kommer man ikke utenom at du må trives med å trene. Av og til kan fremgangen og resultatet i seg selv være tilstrekkelig motivasjon for å fortsette, men over tid bør du lete etter faktorer ved treningsformen som gjør at du finner den utfordrende og verdifull. Eksempelvis at du vet at risikoen for skade er kraftig redusert.

God søvn er viktig

Utover det å trene er god søvn også viktig. Når du sover, restituerer du kroppen. Gode senger finner du på sov-bedre.no

Der finner du mange forskjellige varianter. En type seng som er blitt meget populær er justerbare senger. Du finner en oversikt på Justerbare senger guide.


Share: