7. juni 2019 0 Comments Uncategorized

Fotball som bringer folk sammen

Fotball er en ballidrett, hvor man er to lag som spiller mot hverandre. Hvert lag består av 11 spillere, og formålet er å få ballen flest mulig ganger, inn i motstanderens mål, og slik vinnes kampen. Fottball spilles på en rektangulær bane, med et mål i hver av de korteste sidene på banen. Normalt spilles en fotballkamp i 90 minutter, og det holdes en pause halvveis. Dersom begge lag skulle stå i den situasjon at de har like mange mål ved kampens ende, blir kampen erklært for uavgjort, eller det kan legges til ekstraomganger eller en straffesparkkonkurranse.

Det er kun målmannen på hvert lag som får lov til å røre ballen med sine hender, og dette er kun tillat dersom målmannen er innenfor eget straffefelt. De andre spillere på banen bruker hovedsakelig benene til å berøre ballen, men det er også tillat med bruk av både hode og overkropp, dog ingen bruk av armer for de øvrige spillere ut over målmannen. De regler vi spiller fotball med i dag, er faktisk bygget på et regelsett som er tegnet for over 150 år siden, av «the football association» i England, i 1863. I Norge er det NFF altså Norges Fotball Forbund som regulerer spill og regler, også i tippeligaen. Internasjonalt er denne oppgave ivaretatt av FIFA, som også arrangerer VM hvert fjerde år.

Fotball er et spill som bringer mennesker sammen rundt over hele verden. Det er hvert år mange millioner mennesker som møtes på idrettsstadioner lokalisert i forskjellige land, og tallet som følger med i fjernsyn er enda høyere, med milliarder av tilskuere. Fotball er faktisk den idrett i verden som tiltrekker seg flest seere i tv. I 2014 laget Norges Fotballforbund en undersøkelse, som viste at Norge hadde hele 375 000 aktive fotballspillere, og ut fra disse medlemstall er de den mest utbredte idrett i Norge. På verdensplan ble det i 2001 estimert at omkring 240 millioner mennesker, boende i over 198 land spilte fotball jevnlig.

Den Norske tippeligaen

Tippeligaen ble etablert i 1937, og fikk sitt navn i 1991 da Norsk tipping var hovedsponsoren for det som også er kjent som Eliteserien i Norge. Eliteserien spilles av landets beste herrefotballspillere. I 2009 utvidet tippeligaen fra 14 lag til 16 lag. Sesongen starter på våren og avsluttes på høsten, hvor mesterskapet avgjøres, og her avgjøres eventuelle nedrykk. Tippeligaen i Norge er et høydepunkt for mange fotballinteresserte, og er ofte en tid på året hvor fotball entusiaster møtes rundt om i landet, og ser deres idoler avgjøre kamper med flere tusenvis av tilskuere på tribunene. Fjordårets vinner av Tippeligaen var Rosenborg BK fra Trondheim, som ofte er omtalt som en av Norges suverent beste ballklubber. Det forventes at avgjørelsen av den Norske tippeligaen høsten 2019 vil ha over 200 000 tilskuere, som følger med på skjermer rundt over i hele landet, og deltar i spenningen når vinneren av Tippeligaen 2019 skal finnes, og hvilke lag som skal rykke ned fra Tippeligaen til Adeccoligaen.


Share: